Federația Română de Handbal a definitivat nu cu mult timp în urmă lista premierilor pentru Campionatul European de handbal feminin, acolo unde echipa națională a terminat pe locul 4. „Grosul” lotului a primit câte 3.000 de euro din veniturile proprii ale FRH, plus 4.500 de lei din partea MTS. Nu mai puțin de 50 de persoane au fost premiate după performanța tricolorelor din Franța.
În ciuda înfrângerilor suferite săptămâna trecută în cadrul turneului amical Golden League, naționala feminină este pe locul 4 în Europa. Și poziția de pe care va pleca la Campionatul Mondial din Japonia (2019) și în preliminariile Campionatului European din 2020 – primul din viitorul ciclu olimpic. Acel loc 4 realizat în Franța a însemnat o performanță importantă pentru tricolore, având în vedere că este al 2-lea ca valoare din istoria participărilor, după medalia de bronz cucerită în 2010 cu Radu Voina la timonă. Astfel, federația nu putea omite premierile, în condițiile în care statul, conform Hotărârii de Guvern nr. 569/2018, acordă 4.500 de lei prin MTS pentru fiecare jucătoare. O sumă nesemnificativă având în vedere, printre altele, acea victorie fabuloasă cu Norvegia (31-23) ori sacrificiul Cristinei Neagu, încheiat cu o accidentare gravă. A ajunge în Top 4 la un sport de echipă pe plan continental este infinit mai greu decât la aproape orice disciplină individuală. Dar asta este altă discuție.
Așadar, absolut normal, forul din Floreasca a suplimentat primele jucătoarelor. A pregătit un fond de aproximativ 70.000 de euro din venituri proprii. Pe lângă 18 jucătoare și 10 membri ai staff-ului tehnic care au efectuat deplasarea în Franța, pe lista premierilor apar alte 22 de persoane.
Potrivit unor informații ProSport, premiul președintelui Alexandru Dedu – 2.000 de euro – a fost aproximativ egal cu al jucătoarelor Aneta Udriștioiu și Raluca Băcăoanu, dar peste al Mădălinei Zamfirescu.
Toți cei 10 membri ai staff-ului tehnic au fost recompensați în total cu suma de 5.300 de euro, adică cu mai puțin de 8% din fondul de premiere. Ba chiar antrenorul secund Horațiu Pașca, plătit cu ziua de cantonament de Federația Română de Handbal, nu a fost premiat cu niciun euro din veniturile proprii ale FRH. În aceeași situație s-a aflat și celălalt secund, Fort Mauri, doar că antrenorul cu portarii are un contract lunar cu FRH.
Și selecționerul Ambros Martin a primit o sumă nesemnificativă. Premiul de 1.000 de euro al antrenorului din venituri proprii a fost egal cu al altor angajați ai FRH. În ceea ce privește staff-ul tehnic s-a considerat, probabil, că suma primită din partea statului a fost suficientă. Conform Hotărârii de Guvern 1447/2007, la jocurile sportive, antrenorul principal poate primi un premiu/o recompensă echivalent/echivalentă cu cel mult triplul celui mai mare premiu/celei mai mari recompense acordat/acordate unuia dintre sportivi, adică 3×4.500 de lei în cazul de față. Antrenorii secunzi pot primi un premiu/o recompensă de până la 80% din premiul/recompensa acordat/acordată antrenorului principal. Iar ceilalți specialiști și tehnicieni din cadrul colectivelor tehnice aprobate de structurile sportive conform normelor proprii pot primi un premiu unitar de până la 35% din valoarea premiului acordat antrenorului cu premiul cel mai mare.
Până la urmă, nu este nimic anormal ca în urma unei performanțe majore obținută de o națională de seniori să fie retribuit și personalul salariat care a contribuit la realizarea acesteia, practic oamenii din spate care nu se văd. Au mai fost cazuri de acest gen în trecut și nu numai la handbal. Și totuși, anumite lucruri atrag totuși atenția:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER